top of page
Αναζήτηση

Tα Πρεσπιώτικα Χριστούγεννα



Mε τη στήριξη του προγράμματος Poliprespa πραγματοποιήθηκαν φέτος γιορτινές εκδηλώσεις, που μέτρησαν δεκάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας.


Την Παραμονή Χριστουγέννων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γερμανού οργάνωσε στο ομώνυμο χωριό εκδηλώσεις για μικρά. Ξυλοπόδαροι έκαναν «μαγικά» παιχνίδια και ο Άη Βασίλης παρέα με τα σκανταλιάρικα ξωτικά μοίρασαν δωράκια σε όλα τα παιδιά! Το ίδιο βράδυ άναψε η φωτιά στην πλατεία του χωριού και οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τοπικά, παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού.



Τέσσερις μέρες μετά, στις 28 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά από την αναβίωση της, η τοπική γιορτή «Φασόλι-Τσιρόνι». Η εκδήλωση ξεκίνησε από το χωριό του Αγίου Γερμανού με ορχήστρα χάλκινων να περιδιαβαίνει τα σοκάκια του χωριού, ακολουθώντας το «αρχιτεκτονικό μονοπάτι» και με την συνοδεία ντόπιων και επισκεπτών. Η διαδρομή κατέληξε στην πλατεία, όπου μοιράστηκε φασολάδα και ζεστό κρασί. Η γιορτή συνεχίστηκε στο διπλανό χωριό, τον Λαιμό, όπου στο προαύλιο του Δημαρχείου, άναψε η παραδοσιακή φωτιά και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζεστή φασολάδα, φρεσκοτηγανισμένα τσιρόνια, κρασί, μουσική και χορό. Παρά το κρύο και τη χιονόπτωση, το γλέντι κράτησε για ώρες, με γιορτινή διάθεση και πολύ κέφι!



Τη γιορτή διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεσπιωτών και η ΚοινΣΕΠ «Φύση & Πολιτισμός» με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Πρεσπών, της ΚΕΔ Πρεσπών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκώνα.






xmas
.pdf
Download PDF • 1.21MB

6 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page